Lure Courcing - riktigt häftig träning för din basenji.

 

Bilder från LC träningar (tryck här)

 

Lure Courcing är en jättekul aktivitet för både hund och ägare.

Lure är det engelska ordet för lockbete, frestelse eller lockelse. Coursing kommer från det engelska ordet course som betyder bana.

Det handlar om att simulera jakt efter en ”hare” som ersätts av ett bete, en lure, som oftast består av en plastpåse som knytits ihop som en trasa med lite fransar. Den här trasan sitter på ett rep och dras manuellt ut i en bana oftast på ett stort fält. Linan drar runt trissor som har tryckts ner i marken och man får på så sätt en bana med några vinklar istället för en rak. Linan dras in med hjälp av en motor kopplat till ett bilbatteri och trasan vänder tvärt vid varje trissa till en ny riktning. Den som hanterar motorn har möjlighet att anpassa hastigheten till hundarnas form och fart. Lure Coursing kan sägas vara en simulerad harjakt. Varje bana ser lite annorlunda ut.

 

Lure Coursing har funnits i Sverige sedan 1970-talet och fungerar som ett bruksprov för vinthundar. Många basenjiägare har upptäckt tjusningen med den här sporten så det är inte ovanligt att se en eller flera basenjis på träningarna och på tävlingsbanan.

 

Bli inte besviken om just din basenji inte har lust att springa efter trasan, inte alla har stark jaktlust, men prova några gånger, lusten kan komma. Man kan med sin valp eller sin vuxna basenji leka med plastpåsar på snöre fastsatt på en pinne för att se om dom har jaktlust. Det underlättar också första gången på en bana att valpen eller den vuxna hunden vet att det är trasan som gäller.

 

Första gången (eller i vårt fall, många gånger) kan din hund efter att kommit i ”mål” och trasan är ”död” komma på att den faktiskt är fri, inte kopplad, och bestämmer sig för att ta en liten extra sväng och inte alls har lust att bli infångad. Ha förtröstan, om fokus på trasan är stark nog så hinner du koppla din hund innan den drar ut på ärevarv.

 

Hunden ska ha munkorg på sig. Det finns främst två typer som används för basenji, den autralienska (vänstra bilden nedan) och den engelska (högra bilden nedan) (bilder kommer). Modellerna passar olika för olika hundar, så be att få testa på en träning, det brukar finnas att låna och köpa på de störra träningarna.

 

Var noga med att värma upp inför loppet och även att varva ner med hunden efteråt. Om det är kyligt ute, ta gärna med ett täcke till hunden så inte musklerna går från maxvärme till nerkylning, det mår ingen hund bra av. En annan bra sak att tänka på är att inte ge hunden mat timmarna innan loppet, låt den inte heller dricka några stora mängder innan. Hundarna tar ut sig ganska ordentligt och adrenalinpåslaget är stort, så var försiktig med din hund och hjälp den att må bra.

 

Om du vill tävla i Lure Coursing finns goda möjligheter till det. Hunden bedöms enligt fem kriterier; Rörlighet, Fart, Uthållighet, Entusiasm och Följsamhet.

Mer information om Lure Coursing, träningar och tävlingar, klicka in på Svenska Vinthundsklubbens hemsida.