Basenji - inte som andra hundar

 

Det finns många erfarenheter och beskrivningar om vad en basenji är, nedan finner du vår.

Rasbeskrivning hittar du på Basenjisällskapets hemsida

 

Basenjin för oss en en vildhund i elegant förpackning, en vildhund i ordets possitiva bemärkelse.

Allt en basenji gör utgår från överlevnadsinstinkt från bushen i Afrika. Allt handlar om att överleva faror och att få tag på mat. Basenjin är mycket vaksam (så det inte kommer några lejon) och en riktig mattjuv (man vet aldrig när man fäller nästa byte). Uppfinningsrikedomen är fantastisk och du får verkligen öva på din egen kreativitet för att försöka överlista din basenji.

Det gäller att hela tiden tänka ett steg längre, hela tiden ha koll på vad som händer runt omkring er på en promenad, för du kan vara säker på att det har din basenji.

 

Rasen är ingen utpräglad lydnadshund, men det går att träna lydnad och om man har en väldigt lyhörd basenji, även agility, rallylydnad, rallymix eller något liknande. Många tränar Lure Courcingoch ställer ut sina hundar.

En basenji klarar lätt av långa strapatser i skog och mark, så rasen är perfekt om du gillar att vandra i fjällen eller i skogen. Däremot måste man vara försiktig med en lösspringade basenji eftersom jaktlusten är stor hos de flesta individer och dom springer gärna iväg efter rådjursspår eller en hare.

 

Den här rasen är enligt oss helt fantastisk. Praktiska detaljer som att dom inte luktar lika starkt som andra raser, dom inte skäller, är "allergivänliga", renliga och fäller endast lite (kan dock vara väldigt individuellt) gör rasen enkel rent praktiskt. Rasen beskrivs ofta som kattlik och vi kan inte annat än hålla med. Ligger gärna utsträckta i solen i fönstret, slicker och putsar sig som katter och är egna som katter.

Utmaningen är att aktivera och stimulera sin hund så den inte ser till att göra det själv. Men dagliga långpromenader kombinerat med lydnadsträning, lure courcing, viltspår eller sök, kommer räcka för att få en välmående basenji. Du får inte en tråkig stund om du har en basenji eller två :-)